Yleistä showpainista

Showpaini (vapaapaini, wrestling) on amerikkalaista alkuperää oleva viihdemuoto, jossa ammattipainijat ottavat mittaa toisistaan erilaisissa ottelumuodoissa (lajia ei tule sekoittaa olympialajina nähtävään vapaapainiin). Väkivaltaisuudestaan ja huimista liikkeistään huolimatta ottelut ovat perin pohjin näyteltyjä ja ennalta sovittuja. Mukaan on sekoitettu saippuasarjamaisia juonenkäänteitä, kaikkea rakkaussuhteista valtataisteluun. Kaiken kaikkiaan showpaini on loistavaa viihdettä ja se onkin yksi eniten seuratuista urheilulajeista kautta maailman.

Vaikka showpaini onkin ennalta sovittua ja käsikirjoitettua, ottelujen aikana tapahtuvat liikkeet ovat tarkkaan harjoiteltuja ja ovat aidosti vaativia. Suurin osa liikkeistä tuottaa aitoa kipua, ja pahimmissa tapauksissa ne aiheuttavat jopa loukkaantumisia.

Kuinka täällä Suomessa sitten seurataan showpainia? Suomalaiset tv-kanavat Subtv ja MTV3 Max lähettivät maailman suurimman ja tunnetuimman painipromootion World Wrestling Entertainmentin ohjelmia viikottain vuosien 2002-2010 ajan. Suomessa jaksot esitettiin noin kuukauden viiveellä Yhdysvalloista. Myös Eurosport lähetti jonkin aikaa viikottaisia “This Week in WWE” ja “WWE Vintage” -koosteohjelmia, jopa suomeksi selostettuina. Nykyään painimaailman käänteitä ei Suomen kanavilta enää näe, mutta fanien onneksi WWE:n suoratoistopalvelu WWE Network on tilattavissa myös tänne pohjolan perukoille.

Showpainin maailmaa lähes dominoivalle WWE:lle on olemassa toki vaihtoehtoja. Ehdottomasti suurimpana kilpailijana WWE:lle on noussut Yhdysvalloissa vuonna 2019 perustettu All Elite Wrestling, jonka katsojamäärät TNT-kanavalla haastavat nuoren yleisön joukossa jopa WWE:n lippulaivaohjelman Raw’n. Impact Wrestling (entinen TNA) sekä Ring of Honor jäävät melko marginaalisiksi isoveljiensä rinnalla. Yhdysvaltojen ulkopuolelta mainitsemisen arvoisia ovat mm. CMLL ja AAA Meksikosta sekä NJPW Japanista.

Maailman sähköisimmästä urheiluviihteestä nauttimisen ei tarvitse rajoittua pelkästään verkon välittämään materiaaliin. Vaikkei WWE teekään enää vierailuja koto-Suomeen, toimii täällä ihan omakin vapaapainipromootio. FCF Wrestling järjestää säännöllisesti tapahtumia, joissa suomalaisten painitähtien lisäksi vierailee ajoittain myös ulkomaalaisia painimaailman kuuluisuuksia.

Vastaa