Wrestlingin kultainen kunnia

Kirjoittanut Vili Lehtoranta, 10.6.2005


LOPPUSANAT

Wrestlingin maailmanmestaruuden historia on täynnä hajaannusta, kiistanalaisia otteluita, hajanaisia tunnustuksia ja eri promootioiden ja federaatioiden välisiä taisteluja. Sen aikana ei olla kuin hetkittäin ja hyvin lyhyinä aikoina saatu aikaan kaikkien tunnustama, kiistaton maailmanmestaruus. Vaikka tänään WWE:n World Heavyweight-mestaruus on ehkä suurimman viihdesirkuksen keskellä, Total Nonstop Actionissa puolustettava NWA:n maailmanmestaruus on muodollisesti paljon sitä perinteisempi ja arvokkaampi.

Lisäksi Japanissa esiintyy maailmanmestaruuksia, joita monet pitävät paljon pohjoisamerikkalaisia mestaruuksia arvokkaampina. International Wrestling Grand Prix-raskaansarjan mestaruus (IWGP) on toinen Japanin kultavöistä. Sitä puolustetaan New Japan Pro Wrestlingissä. Se alkoi aikanaan vuotuisista turnauksista mutta muuttui myöhemmin mestaruusvyöksi. IWGP-mestaruuden ohella suuresti arvostettu on myös Unified Triple Crown Heavyweight-mestaruus. Se on kolmen mestaruuden, NWA Internationalin, NWA United Nationalin sekä Pacific Wrestling Federationin yhdistelmä.

USA:n ja Japanin lisäksi mestaruuksia esiintyy lukuisia niin Kanadassa, Meksikossa kuin Euroopassakin. Siksi on varmaa, että mikä tahansa maailmanmestaruus on aina kiistetty jossakin eikä kiistatonta maailmanmestaruutta voida saada aikaan. On hankala sanoa mikä nykyisistä maailmanmestaruuksista on “todellisin” tai arvokkain.

Lopulta kysymys on vain siitä, mitä maailmanmestaruus todella tarkoittaa. Ja se taas johtaa siihen, mitä lavastettu wrestling yleensä merkitsee. Onko se raakaa väkivaltaa, sirkushuveja maksavalle rahvaalle, runsaasti paljasta pintaa näyttäviä naisia, häpeämätöntä machoilua, kovaa työtä vaativaa urheilua, loistavaa viihdettä vai ainoastaan hiukan erikoisempaa saippuaoopperaa? Wrestling on osaltaan tätä kaikkea. Mutta on se muutakin. Sitä katsoessaan painifani voi omalta osaltaan elää unelmaa siitä, millaiselta tuntuu olla parempi kuin kovan vastuksen antava kilpailija. Aina kun painija tekee kovaa ja hengenvaarallista työtä viihdyttääkseen katsojaa kehässä, hän voi innostaa faninsa tavoittelemaan omaa unelmaansa. Ja kehässä jokaisen painijan lopullisena tavoitteena ja unelmana on jo sadan vuoden ajan ollut maailmanmestaruusvyö, joka todistaa hänen olevan parempi kaikkia muita. Näin wrestling on lavastuksesta ja suunnittelusta huolimatta yhtä jaloa ja aitoa kuin mikä tahansa muukin urheilu.

Lähteitä:

http://www.freewebs.com/ecwforlife/history.htm
http://clixby.wronger.com/lineage.html
http://www.bigsugar.wrestling-fan.com/wcwworld.html
http://www.wrestlingprofessor.com/
http://www.ddtdigest.com/

1 kommentti

  1. 25.1.2018

    […] sisältöä vuosiemme varrelta. Peli on avattu Vili Lehtorannan huikean kattavilla katsauksilla wrestlingin sekä Andre the Giantin historioihin. Jatkoa seuraa säännöllisesti, joten pitäkäähän osiota […]

Vastaa