WWE ja vapaapainin historia: Case ECW

Kirjoittanut Ares, 22.05.2005

Olen aina silloin tällöin pohdiskellut, että mitäköhän vanhat legendaariset promootiot merkitsevät uudemmille faneille? Erityisesti minua kiinnostaa suhtautuminen ECWhen. ECW ei keksinyt ns. roskapainia, mutta se nosti sitä kansalliseen tietoisuuteen. Loppujen lopuksi ei ehkä riittävän monen tietoisuuteen, mutta faneja oli paljon ja moni muukin tiesi mistä oli kysymys, vaikka valitsikin mieluummin isomman kilpailijan. Tällä hetkellä tuo roskapaini vain tuntuu olevan se, mistä ECW muistetaan. Kaikki epämääräiset Rottenin veljesten väliset Taipei Death Matchit ovat jättäneet varjoonsa kaiken muun hienon.

Monille saattaa tulla yllätyksenä, mutta ECW ei koskaan ollut roskapainipromootio. Enemmänkin ECWssä oli aina kysymys siitä, että Heyman yritti ottaa kaiken mahdollisen irti siitä mitä hänellä oli. Jos se mitä hänellä oli, oli vain kaksi lihapullaa, jotka eivät juuri pystyneet liikkumaan läskiensä alla, niin heidät oli hyvä pistää hakkaamaan toisiaan kaikella mitä käsiinsä saivat. Siinä sivussa promootio antoi ensimmäiset todelliset mahdollisuudet todella hyville painijoille, kuten Benoit, Guerrero, Jericho ja niin edelleen. Ilman ECWtä he olisivat todennäköisesti kaikki jääneet Japaniin. ECW toi myös luchat USAan, kuten Rey Mysterio jr. ja Super Crazy.

Mutta nuokaan eivät ole minulle se, mitä ECWstä parhaiten muistan. ECW oli täynnä asennetta. ECW oli valmis tekemään asioita, joita kukaan muu ei halunnut käsitellä. Joskus he polttivat siten näppinsä, kuten Sandmanin ristiinnaulitsemisessa, mutta usein he pystyivät pelkällä asenteella tuomaan tarinoihin ja matseihin jotain, mikä teki promootiosta elämää suuremman. Kaikki tärkeimmät hahmot perustuivat juuri kunnon asenteeseen.

Ja ne promot… Cactus Jackin rantit, Dreamerin kynttilänvalossa tehdyt uhkaukset, Ravenin omituiset messiaaniset puheet ja niin edelleen. Nykyisillä promojen tekijöillä olisi paljon opittavaa.

Kuitenkin, kun WWE nyt on alkanut todenteolla markkinoida ECW-show’taan (One Night Stand), meidän ei haluta muistavan ECWtä promootiona, joka muutti koko alan. Meidän halutaan muistavan ECW nimenomaan roskapainista. Miksi muuten WWE olisi pistänyt Tajirin ja Benoit’n “ECW-tyyliseen” otteluun, mikä tarkoitti lähinnä sitä, että siinä käytettiin paljon aikaa aseiden etsimiseen aitoon ECW-tyyliin.

Tulikohan kenellekään mieleen kysyä Dreamerilta tai Heymanilta tuon ECW-anglen toimivuudesta? Tulikohan kenellekään sen käsikirjoittajista mieleen katsoa joku vanha ECW-show? Koko angle perustettiin täysin ECWhen liittyviin ennakkoluuloihin, ei mihinkään todelliseen.

WWElle asialla ei ole juuri väliä. Sehän vain laskee saavansa kivat sivutulot omistamastaan nimestä. Samalla kuitenkin osa painin historiaa kuolee. WWE on tehnyt samoin monen muunkin asian suhteen, vaikkakin tällä kertaa saattaakin olla enemmän kysymys tietämättömyydestä kuin harkitusta muokkaamisesta, mutta tällä kertaa tuo osuu johonkin itselleni tärkeään.

Muistaako WWE, että ECW teki Triple Threatin? Ei. Muistaako WWE, että ECW teki pöytien rikkomisesta ison jutun? Kyllä. Tuollainen valikoiva näkö tekee WWElle itselleenkin pitkällä tähtäimellä hallaa. Kun otetaan huomioon, että WWE teki viime vuonna DVDn joka kertoi ECWn historian (melko tasapuolisesti), niin olisiko ollut liikaa vaadittu, että joku käsikirjoittajista olisi vaikkapa katsonut sen?

Myös painijoiden valinta angleen oli hiukan omituinen. Benoit ja Tajiri eivät ole olleet koskaan mitenkään erityisen tunnettuja HC-painijoita. Benoit’han oli itse asiassa tunnettu siitä, että hän ei tarvinnut aseita, vaan pystyi rampauttamaan miehen paljain käsin. Miksi ei käyttää Steven Richardsia (n-kertainen HC-mestari) ja tuoda ulkopuolelta joku hänelle vastustajaksi? Tällöin WWE olisi voinut korostaa sitä, että show’hun tulee myös muita kuin WWEn omia painijoita. Lisäksi, Bischoff olisi voinut heittää ECW-painijan rakennuksesta ja saada siten vielä lisää heattia ja painottaa hänen kantaansa.

Jonkinlaisena ECW-fanina (vaikkakaan en uskaltaisi mennä vertaamaan itseäni ECWn todellisiin faneihin), pidän tuota asennetta, jonka WWE on ottanut, lähinnä loukkaavana. Todennäköisesti Shane Douglasin kilpaileva show tulee olemaan huomattavasti suositumpi varsinaisten ECW-fanien keskuudessa. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö WWE onnistuisi repimään irti noista kolmesta niin merkittävästä kirjaimesta vielä paljon tuohta irti.

Ee-Cee-Dub!

Vastaa