Bill Goldberg

Oikea nimi: William Scott Goldberg
Kotipaikka: Tulsa, Oklahoma
Syntymäaika: 27.12.1966
Pituus: 193 cm
Paino: 129 kg
Lopetusliike: Jackhammer, Spear
Entiset nimet: Bill Gold, Solberg
Uran kohokohdat:
2 x World Heavyweight Championship
1 x WWE Universal Championship
2 x United States Championship
1 x WCW Tag Team Championship

Bill Goldberg nousi supertähdeksi nopeammin kuin kukaan toinen WCW:ssä. Hänestä tuli fanien suursuosikki, joka voitti yli 100 ottelua putkeen. Hän on “Da Man” Bill Goldberg!

Goldberg aloitti ammattilaisurheilu-uransa amerikkalaisessa jalkapallossa, johon hän saapui L.A. Ramsin kautta. Hän pelasi Georgia Bulldogseissa, Sacramento Surgessa ja Atlanta Falconseissa. Tammikuussa 1997 hän siirtyi ammattilaispainin puolelle WCW:n Powerplantiin. Hänen koulutuksensa kesti neljä kuukautta ja hän teki WCW:läisiin erittäin hyvän vaikutuksen, minkä johdosta hän sai sopimuksen. Hän aloitti WCW:ssä nimellä Bill Gold, häviten yhden ensimmäisistä otteluistaan Roddy Piperille.

Häviön jälkeen Goldberg kuitenkin aloitti hämmästyttävän voittoputkensa, voittaen ottelun toisensa jälkeen ja noussen oikeaksi fanimagneetiksi. Hänestä tuli voittamaton ja hän voitti sellaisia nimiä kuin Hugh Morris ja Rick Fuller patentoiduilla lopetusliikkeillään Football Spear ja Jackhammer Suplex. Ensimmäisen mestaruusottelunsa Goldberg sai 20. huhtikuuta 1998 Nitrossa, jolloin hän kohtasi Ravenin USA:n raskaansarjan mestaruusottelussa. Ravenin Flock-ryhmä yritti auttaa johtajaansa, mutta Goldberg hakkasi heidät kaikki ja iski Jackhammerin yli 150-kiloiselle Ron Reeselle (liikkuva kuva). Sitten Goldberg tarttui Raveniin ja selätti tämän ja nousi USA:n mestariksi. “Da Man” oli noussut mestaruussarjaan vuosi uransa alkamisen jälkeen.

Goldberg jatkoi voittoputkeaan mestarinakin. Hän kehitti myös taitojaan ja esitti aina uusia painiliikkeitä ollessaan kehässä. Sitten WCW:n toimitusjohtaja J.J. Dillon järjesti Goldbergin maailmanmestaruusotteluun silloista mestaria Hollywood Hogania vastaan. Ottelu käytiin Atlantassa 6. heinäkuuta 1998. Hogan tipautti Goldbergille kuulun jalanpudotuksensa peräti kaksi kertaa, mutta sekään ei riittänyt selätykseen. Mutta kun Goldberg sai Spearin ja Jackhammerin perille, Hogan pysyi matossa ja Goldbergista tuli maailmanmestari!

Voittonsa myötä Goldberg luopui USA:n mestaruudesta ja puolusti maailmanmestaruuttaan Curt Hennigiä vastaan. Sen jälkeen alkoi vihanpito Hollywood Hoganin nWo-joukkiota vastaan ja erityisesti Giantia vastaan (nykyisin Big Show). Goldberg liittyi vapaaehtoisesti nWo Battle Royaliin Road Wildissa, jossa hän eliminoi lähes jokaisen. Hän iski myös, uskomatonta kyllä, Jackhammerin Giantille, ja heitti myös tämän köysien yli voittaen samalla nWo Battle Royalin.

WCW:n vuoden päätapahtumassa, Starrcadessa, Goldbergilla oli vastassaan World War III:n voittaja, nWo:n Kevin Nash. Ottelu käytiin Goldbergin syntymäpäivänä 27.12.(1998) ja Nash oli mestaruushaastaja. Ottelussa Kevin Nash huijasi häpeämättömästi kumppaniensa avulla ja lopulta Nashin avuksi riensi tämän joukkuetoveri Scott Hall, Nash sai selätyksen Goldbergista, nousi mestariksi ja samalla ensimmäiseksi Goldbergin voittajaksi.

Nash luovutti pian mestaruuden takaisin nWo:n johtajalle Hollywood Hoganille. Goldberg otti koko nWo:n tähtäimeensä voittaen muun muassa Scott Hallin tikapuu-matsissa Souled Outissa. Huhtikuussa 1999 Goldberg kohtasi Kevin Nashin uusintaottelussa Spring Stampede-PPV:ssä. Vaikka Lex Luger sekaantui matsiin iskien Goldbergia tuolilla, tämä sai kostonsa Nashia vastaan ja voitti. Slamboreessa Goldberg otteli Stingiä vastaan, kun Steinerin veljekset ja Bret Hart hyökkäsivät molempien miesten kimppuun ja pieksivät heidät. Goldberg katosi kehistä vähäksi aikaa, kuvaten elokuvaosaansa Universal Soldier II:een.

Heinäkuun 1999 lopussa Goldberg teki näyttävän paluun. Megadeath esiintyi Nitrossa soittaen uusinta hittiään “Crush ‘Em”. Biisin loputtua tuliräjähde paukahti ja kuului Goldbergin ääni: “I’m Back”. Yleisö räjähti suosionosoituksiin “Da Manin” ilmestyessä tulen keskeltä. Myöhemmin Goldberg teki paluun otteluihin auttamalla Stingiä ja Hollywood Hogania voittamaan Kevin Nashin, Sid Viciousin ja Rick Steinerin. Nämä kaksi ryhmää ottivat useasti yhteen ja Road Wildissa Goldberg voitti TV-mestari Rick Steinerin ei-mestaruusottelussa, osoittaen olevansa valmis palaamaan WCW:n huipulle. Goldberg teki juuri sen Halloween Havocissa, jolloin hän ensin voitti mestaruusottelussa Sid Viciousin, palaten näin USA:n raskaansarjan mestariksi.

Aiemmin Stingin ja maailmanmestari Hollywood Hogan oli ollut määrä otella maailmanmestaruudesta, mutta Hogan luovuttikin mestaruuden Stingille vapaaehtoisesti. Tämä nähtävästi ärsytti Stingiä ja Halloween Havocissa tämä haastoi kenet tahansa ottelemaan itseään vastaan illan lopuksi. Haasteeseen vastasi Goldberg! Ja hän kukisti maailmanmestarin, voittaen siten kaksi mestaruutta samana iltana!

Seuraavana iltana, 25. lokakuuta (1999), Sting teki protestin ja väitti, ettei hänen mestaruutensa ollut katkolla ottelussa. WCW:n johto oli samaa mieltä, mutta Stingille mestaruutta ei palautettu, koska tämä oli hyökännyt ottelutuomarin kimppuun Halloween Havocissa. Mestaruuden täyttämiseksi järjestettiin WCW Mayhem-niminen turnaus. Mayhemin ensimmäisellä kierroksella Goldberg kohtasi jo pahoin turnauksesta väsyneen Bret Hartin. Goldbergin voitto näytti varmalta, mutta kun Vicious, Nash ja Hall hyökkäsivät Goldbergin kimppuun, Hart sai tehdyksi selätyksen. Bret Hart oli katkaissut Goldbergin mestaruustien jo ensi kierroksella ja kaiken lisäksi vei tämän USA:n mestaruuden.

Bret Hart voitti marraskuussa Mayhemin lopullisen kierroksen ja niin tämä viisinkertainen WWE-mestari nousi ensimmäistä kertaa maailmanmestariksi WCW:ssä. Saman lopputurnauksen aikana Goldberg kosti Sid Viciousille. Heidän välillään käytiin “I Quit”-matsi, jonka Goldberg voitti.

Bret Hart ja Goldberg olivat hyviä ystäviä ja voitettuaan maailmanmestaruuden Hart julisti Goldbergin ykköshaastajaksi. Hart ja Goldberg taistelivat säännöllisesti Nashia ja Hallia vastaan. Joulukuussa 1999 Goldberg valloitti uuden mestaruustittelin, kun hän ja Hart voittivat yhdessä joukkuemaailmanmestaruuden. Starrcadessa Goldberg ja Hart kohtasivat maailmanmestaruusottelussa. Mutta kesken ottelun, kun Goldberg näytti olevan voitolla, tuomarina toimiva Roddy Piper yhtäkkiä soitti kelloa ja julisti Hartin voittajaksi. Hart ei hyväksynyt ilmeisen järjestettyä voittoa ja seuraavan illan Nitrossa hän ilmoitti luopuvansa maailmanmestaruudestaan. Goldbergille hän sanoi, että sinä iltana he ottelisivat vielä kerran mestaruudesta.

Ottelussa Goldberg näytti jälleen olevan voitolla, mutta silloin Nash, Hall ja Jeff Jarrett hyökkäsivät kehään. Goldberg aikoi hakata heidät kaikki, mutta silloin myös Bret Hart kääntyi häntä vastaan. Ylivoiman edessä Goldberg kaatui ja Hart sai selätyksen voittaen samalla maailmanmestaruuden. nWo oli jälleen koossa, Bret Hart joukossaan.

Raivostunut Goldberg alkoi väijyä nWo:n jäseniä. Kerran tämä ajojahti johti kylläkin vakavaan onnettomuuteen, kun Goldberg oli hajottamassa nWo:n limusiinin ikkunoita. Yrittäessään päästä käsiksi Kevin Nashiin Goldberg teloi pahasti kätensä rikkoutuneeseen lasiin. Epäiltiin vakavaa vammautumista ja Goldberg oli hyllytettynä monta kuukautta.

Toukokuussa 2000 Tank Abbott alkoi haastaa Goldbergia otteluun kanssaan, kertoen sen olleen syy, miksi hän alunperin tuli WCW:iin. Sitten erään Nitron lähetyksessä Goldberg palasi hyökäten Abbottin kimppuun. Viikon perästä nämä kaksi kävivät verisen ottelun, josta Goldberg selviytyi vertavuotavana ja voittoisana, huolimatta Abbottin kumppanin Rick Steinerin yrityksistä auttaa Abbott voittoon. Goldberg liittoutui vanhan vihollisensa Nashin puolelle. Nash ja muut WCW:n veteraanit olivat muodostaneet oman Millionaire’s Club-fraktion, joka taisteli WCW:n johtajien Eric Bischoffin ja Vince Russon muodostamaa uusien kykyjen New Blood-ryhmää vastaan. Bischoff raivostui, kun Goldberg meni “vanhojen” puolelle. Hän erotti Goldbergin ja sanoi, että jos Goldberg ikinä ilmaantuisi WCW:n tilaisuuksiin, hänet pidätettäisiin. Kun Goldberg tästä huolimatta ilmaantui kehään auttamaan Nashia, poliisit ryntäsivät paikalle ja pidättivät Goldbergin samaisessa kehässä. Tätä menoa jatkui aina Great American Bashiin saakka. Kevin Nashilla oli mestaruusottelu maailmanmestari Jeff Jarrettia vastaan. Kun New Bloodin jäsenet rynnivät mukaan otteluun, Goldberg tuli paikalle ja hoiteli heidät. Mutta sitten Goldberg kääntyikin Nashia vastaan ja Jarrett säilytti mestaruutensa Goldbergin avulla.

Goldberg kertoi faneilleen syyksi sen, että hän oli vihainen Millionaire’s Clubin jäsenille, koska nämä olivat yrittäneet syrjäyttää hänet hänen ollessa loukkaantuneena. Seuraavana iltana Nitrossa lujitti maineensa uutena New Bloodin aseena jackhammeroiden Hollywood Hoganin pöydän läpi. Seuraavat viikot Goldberg murjoi supertähden toisensa perään, muun muassa pahasti loukkaantuneen Jim Dugganin, joka piti kantaa kehästä pois paareilla. Bash at the Beachissa Goldberg kohtasi Nashin. Nash oli juuri saamaisillaan voiton, kun hänen nWo-kumppaninsa Scott Steiner petti hänet, kääntäen matsin Goldbergin hyväksi. Goldberg sai Jackhammerin perille ja voitti ottelun. Nyt Nashin ja Goldbergin väliseen vihanpitoon oli tullut mukaan myös Steiner, ja he kaikki pitivät itseään ykköshaastajana maailmanmestarille, joka tuolloin oli Booker T.

New Blood Rising-PPV:ssä kaikkien kolmen oli määrä otella haastajan paikasta kolmiottelussa. Goldberg joutui kuitenkin moottoripyöräonnettomuuteen juuri ottelun alla. Koska tuon onnettomuuden katsottiin olevan Vince Russon järjestämä, alkoi sota Goldbergin ja Russon välillä. Yhdessä Nitrossa Goldberg jopa kaivoi haudan Russolle, mutta kun hän yritti laittaa tämän sinne, vanha ystävä ja vihollinen Bret Hart iski häntä lapiolla pelastaen Russon.

Myös Scott Steiner joutui Goldbergin vihan kohteeksi ja miehet hyökkäilivät toisiaan kohti useasti. Myös molempien tyttöystävät vedettiin mukaan: Steinerin kumppani Midajah sai kokea Jackhammerin kun taas Goldbergin tyttö joutui Steiner Reclineriin. Fall Brawlissa käytiin No Disqualification-matsi Goldbergin ja Steinerin välillä. Juuri kun näytti, että Goldberg oli voittamassa, Vince Russo iski häntä mailalla. Steiner sai Goldbergin Steiner Reclineriin, ja vaikka Goldberg murtautui siitä vapaaksi kahdesti, lyijyputken isku päähän oli liikaa, ja Steiner julistettiin voittajaksi kun Goldberg ei pystynyt jatkamaan.

Seuraavassa Nitrossa Russo ilmoitti Goldbergin jättäneen eronpyyntönsä, lukien kirjeen, jonka väitti olleen hänen kirjoittamansa ja jossa sanottiin, että fanien täytyi löytää uusi sankari. Goldberg kuitenkin palasi muutaman viikon päästä. Steiner haastoi hänet välittömästi otteluun ja Goldberg suostui. Ottelu käytiin teräshäkissä, ilman sääntöjä. Goldberg sai perille Spearin ja poistui häkistä voittajana. Samana iltana hän myös iski Vince Russon teräshäkin seinämään. Russo uhkui vihaa Goldbergia kohtaan ja ilmoitti seuraavalla viikolla, että tästä lähtien Goldbergin pitäisi rikkoa 176:n voittonsa ennätys tai hän saisi potkut WCW:stä. Goldberg kohtasi monta Russon lähettämää haastajaa seuraavina viikkoina, Meng, Harrisin veljekset ja Big Vito muiden muassa. Jokaisessa ottelussa “Da Manin” ura oli katkolla.

Halloween Havocissa Goldberg joutui tasoitusotteluun Bryan Clarkin ja Brian Adamsin Kronik-tagteamia vastaan. Ura oli edelleen katkolla, mutta Clark kaatui, kun Goldberg iski hänet pöydän läpi. Ja kun Adams sai maistaa Jackhammeria, Goldbergin ura pelastui jälleen.

Lex Luger alkoi kerskumaan, että hän oli se, joka tulisi päättämään Goldbergin voittoputken ja uran. Nämä kaksi kohtasivat Mayhemissa. Kovan ottelun lopulla, kun Goldberg yritti Spearia, Luger veti erotuomarin eteensä ja Goldberg puski molemmat ketoon. Sitten Luger sai Jackhammerin ja toinen tuomari laski Goldbergille voiton. Seuraavana iltana Luger väitti, että iskemällä erotuomaria Goldberg oli hävinnyt diskauksella. Luger myös otti painikehiin Goldbergin vanhan suojelijan, Powerplantin johtajan Sargen. Erään kerran Goldberg oli pakotettu ottelemaan Sargea vastaan ja tyrmäämään tämä, pitääkseen voittoputkensa yllä. Luger ja Goldberg kohtasivat uudelleen WCW:n viimeisessä Starrcadessa. Luger teki kaikkensa voittaakseen, muun muassa iskien Goldbergia nyrkkiraudalla. Myös Goldbergin entinen liittolainen Buff Bagwell murjoi Goldbergia ottelun aikana, mutta sekään ei riittänyt, ja lopulta Goldberg iski Jackhammerin Lugerille voittaen ottelun. Jälkeenpäin Bagwell tyrmäsi tuolilla sekä Sargen että Goldbergin.

Bagwell ja Luger olivat yhdessä päättäneet lopettaa Goldbergin uran ja hyökkäsivät vähän väliä tämän kimppuun. Goldberg sai kuitenkin vanhan opettajansa Sargen puolelleen. Tammikuussa 2001 joukkueet kohtasivat WCW:n Sin-PPV:ssä. Toimitusjohtaja Ric Flairin oli tehnyt siitä No Disqualification-ottelun, jotta Luger ja Bagwell eivät saisi yllytettyä Goldbergia tulemaan diskatuksi. Valitettavasti kehän laidalla ollut “fani”, jolle Goldberg oli show’n alussa antanut nimikirjoituksen, hyökkäsi kesken ottelun kehään ja suihkutti pullosta kaasua Goldbergin silmille. Tämän ansiosta Luger sai iskettyä Goldbergia tuolilla ja Bagwell antoi niitin Buff Blockbusterilla. Sarge ei saanut pelastettua kumppaniaan ja Goldberg joutui selätetyksi. Täten hänen uransa WCW:ssä päättyi.

Goldberg vietti hiljaiseloa yli vuoden ja näytti siltä, ettei hän koskaan enää palasi kehiin. Mutta kesällä 2002 hän teki yllätysnäytön All Japan Pro Wrestlingissä, jossa hän päihitti monta varteenotettavaa vastustajaa. Ja Yhdysvalloissa seurasi WWE-debyytti maaliskuussa 2003, jolloin hän ilmaantui maanantai-illan RAW:iin iskien The Rockin kanveesiin Spearilla.

21. syyskuuta 2003 Unforgivenissa Goldberg toteutti vihdoinkin paluunsa maailmanmestariksi, jolloin hän voitti Triple H:lta World Heavyweight Champion-tittelin. “Da Man” Bill Goldberg oli palannut huipulle!

Kirjoittanut Vili Lehtoranta

Tänä päivänä:

Bill Goldbergin World Heavyweight -mestaruuskausi kesti joulukuuhun 2003 asti, kun Triple H vei vyön kolminottelussa Goldbergia sekä Kanea vastaan. Goldbergin ensimmäinen WWE-visiitti huipentui seuraavan vuoden WrestleMania XX:ssa, kun hän selätti Brock Lesnarin.

Kului peräti 12 vuotta, kun Goldberg nähtiin seuraavan kerran WWE-kehässä. Hänen kiistansa Brock Lesnarin kanssa syttyi uuteen liekkiin, ja miehet päätyivätkin mittelöön vuoden 2016 Survivor Seriesissä. Ottelu päättyi Lesnarin kannalta nolosti vain minuutin ja 26 sekunnin jälkeen.

Lesnarin ja Goldbergin vihanpito jatkui Royal Rumblen kautta kohti WrestleMania 33:a, mutta samoihin kuvioihin ajautunut Universal-mestari Kevin Owens päätyi asettamaan tittelinsä panokseksi otteluun Goldbergia vastaan Fastlanessa 5. maaliskuuta. Entisen bestiksensä pettämä Chris Jericho aiheutti Owensille tappion, ja näin Goldbergista tuli Universal-mestari vielä ennen Lesnar-kaunojen selviämistä. WrestleManiassa Lesnar sai vihdoin revanssinsa, aiheuttaen Goldbergille sekä mestaruustappion että tämän ensimmäisen puhtaan single-selätyksen.

Bill Goldberg sai paikkansa WWE:n Hall of Famessa vuonna 2018. Legendaarinen painiura ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan Goldberg nähtiin tositoimissa vielä kesäkuussa 2019, kun hän paini kaikkien aikojen ensimmäisen ottelunsa The Undertakeria vastaan. Saudi-Arabian Super ShowDownissa nähty ikämiesten kohtaaminen lähenteli jo surutarinaa, mutta Goldbergin ansiokasta uraa tämä sivupolkukaan ei pysty tahraamaan.

Vastaa